Onze helden

‘t Sandershof

Vrolijke varkens bij ‘t Sandershof in Etten, dat is het doel van eigenaar Sander, zijn vriendin Roos en hun drie kinderen. Van kinds af aan wilde Sander al boer worden en dat hij het anders wilde doen wist hij al vroeg. Recht doen aan de natuurlijke behoefte van de dieren, zonder schadelijke gevolgen voor de hedendaagse en toekomstige generatie waarbij je heerlijke producten oplevert, dat is het doel.

Varkens zijn nieuwsgierig van aard en willen graag lekker wroeten. Daarom lopen ze bij ‘t Sandershof het hele jaar buiten. Villa Ruimzicht gebruikt het vlees van ‘t Sandershof voor heerlijke gerechten en charcuterie.

Brömmels geitenkaas

In ‘t Woold bevindt zich een kleine geitenboerderij met kaasmakerij. Dit kleinschalige bedrijf heeft ongeveer 100 melkgeiten en 20 lammeren. Van de verse geitenmelk worden heerlijke geitenkazen gemaakt.

De geiten worden gevoerd met ruwvoer, die gewonnen wordt van het eigen land. Er wordt geen gebruik gemaakt van gewasbeschermingsmiddelen of kunstmest. Hierdoor komen ook in de weides rondom ‘de Brömmels’ steeds meer planten voor. Deze diversiteit aan grassen en kruiden zijn het ideale voer voor het zeldzame huisdierras, de Nederlandse bonte melkgeit. Mede hierdoor zijn de geiten gezond. Van de kwaliteitsvolle melk van de Nederlandse bonte melkgeit wordt de bekende harde en zachte geitenkaas van ‘de Brömmels’ gemaakt.

Gaabs

Stel; je ontvangt een uitnodiging voor een wereld waar Alice in Wonderland en Willy Wonka samenkomen. Een wereld vol met zoete lekkernijen, zo ver als het oog reikt. Je loopt langs marsepeintaarten die eruitzien als eetbare kunstwerken. Er hangt een geur van chocola en er staan schalen vol met koekjes in allerlei vormen. Even verderop liggen verschillende soorten cake. Met stukjes chocolade, stroopwafel of framboos. Er liggen knapperige macarons in alle kleuren van de regenboog en daarnaast staan cupcakes in elke denkbare smaak. Het is bijna onmogelijk om te kiezen. Uiteindelijk besluit je een cupcake met een champagnetoef te proberen. De crème is boterzacht en de cake is verrukkelijk. Je sluit je ogen en je probeert je voor te stellen dat je eerstvolgende feestje met vrienden, klanten, collega’s of familie er precies zo uit ziet als deze droomwereld, met al dat lekkers binnen handbereik. Wat een traktatie zou dat zijn… Bij Gaabs stellen we ons die wereld niet alleen voor, we helpen je om deze wereld waar te maken. Cakemix, marsepein of bakbenodigdheden; in onze webshop en winkel vind je alles om zelf aan de slag te gaan. Natuurlijk kun je ook gewoon je taart bij ons bestellen of ons inhuren om cupcakes en cakepops te maken voor je bruiloft of zakelijk evenement. En ten slotte kun je bij ons terecht voor een dessert of sweet table, voor dat echte ‘Alice meets Willy Wonka’-gevoel.

de Steenoven

Familiebedrijf de Steenoven bestaat in 2021 100 jaar.  De overgrootvader van Ronald nam het bedrijf over van de familie Sloot. Destijds een traditioneel gemengd boerenbedrijf met koeien, varkens, kippen en akkerland. In de loop van de jaren is het bedrijf zich meer en meer gaan specialiseren in ijsbereiding van melk van zijn eigen melkkoeien. Ronald wil meerwaarde uit zijn koeien halen.

Tomesen pluimveeboerderij

Rond 1920 is het gemengd boerenbedrijf van de familie Tomesen gestart. Door de jaren heen verdwenen er steeds diersoorten op het bedrijf en specialiseerde het in het houden van leghennen. De kippen op het bedrijf lopen los in hun stal en kunnen de hele dag zelf plannen. Er is volop en onbeperkt eten en drinken. In de scharrelruimte kunnen de kippen naar hartenlust pikken en een stofbad nemen. Op de zitstokken kunnen ze overdag lekker chillen en gedurende de nacht slapen. Sinds 2016 houden ze scharrelkippen die een overdekte uitloop hebben. Er is een eigen mestverwerking op het bedrijf waar de kippenmest wordt gedroogd en verwerkt tot mestkorrels. Op de daken van de stallen liggen zonnepanelen waarmee voor een belangrijk deel in eigen stroombehoefte wordt voorzien. Verder is er een pakstation waar de eieren worden gesorteerd en verpakt.

Dick Garritsen

Het ‘boeren’ zat er al vroeg in! De vader en moeder van Dick hadden op de Kruisbrink vroeger een gemengd bedrijf met varkens en akkerbouw. Toen Dick eind jaren 70 van school kwam werd op de boerderij gewonnen met witlofteelt op hydrocultuur. Wekelijks werd er met de oogst naar de veiling gereden. ‘Mensen vroegen of ik sla en bonen terug kon nemen, én dat was het begin van de winkelverkoop’. Naast de verkoop in de boerderijwinkel kunt  je de Kruisbrink in de wijde omtrek op markten vinden. Uiteraard voor de verkoop van de eigen producten, maar ook om mensen kennis te laten maken met streekproducten van collega’s .De Kruisbrink is een broeinest van Achterhoekpromotie en het streekproduct. “Wij willen iedereen kennis laten maken met de mooie Achterhoek en haar producten”.

‘t Slaege

In 2005 is Jan Steverink gestart met het telen van enkele oude graansoorten, zoals spelt en diverse soorten baktarwe. Inmiddels vele ervaringen rijker, is het duidelijk welke rassen en aangepaste teeltmethoden goed werken om kwalitatief hoogstaand graan te telen, geschikt voor het bakken van brood, het maken van banket en het brouwen van speciaalbieren. De Slaege als de basis voor puur brood en bier ‘net as vrogger’. Het beste graan als een puur ingrediënt zonder kunstgrepen. Het brood bij Villa Ruimzicht wordt gemaakt door kampioensbakker Paul Bertsen met het graan van de Slaege.  Bij Jan en Ingrid Steverink in de tuinkamer met uitzicht over de graanvelden is het de juiste broedplek voor nieuwe ideeën. Of is het hun passie en enthousiasme waarmee ze over hun producten praten. Inmiddels heeft Jan ook land in gebruik voor het telen van bonen: Sojabonen, Friese bruine bonen, Citroenbonen, Witte bonen, Reade Krobbe, Red Kidneybonen en Woudbonen. Deze gezonde en lekkere groenten weet de Chef-kok van Villa Ruimzicht op bijzondere wijze te gebruiken in de keuken. 

Paul Berntsen

Paul Berntsen, misschien wel de beroemdste bakker in de regio, staat iedere nacht op om de knapperigste broden te bakken en het lekkerste gebak voor te bereiden. Elke dag weer is de winkel goedgevuld met vers, ambachtelijk bereid brood, gebak, taarten en koeken. Zijn passie voor het vak proef je terug in de producten. En passie voor het vak, dat heeft Paul als geen ander. Hij is niet voor niets in het verleden uitgeroepen tot ‘kampioensbakker’ van Nederland. Niet alleen zijn broden, ook zijn werknemers krijgen de zorg en aandacht die ze verdienen. Met veel trots heeft Paul ook de titel ‘Baas van het jaar’ in de wacht mogen slepen.