Cultuur

Kastelen & Landgoederen

Kastelen & Landgoederen

Wie ‘Achterhoek’ zegt, zegt Kastelen. Verspreid in het landschap liggen tientallen buitenverblijven van de oud-Gelderse Adel. Sommige oorspronkelijk gebouwd als verdedigingswerk, andere als chiquere woonstee in de 17een 18e eeuw. Vaak wordt het kasteel nog bewoond door nazaten van baron, graaf of jonkheer. In de loop der jaren is het beheer van dit bezit in veel gevallen overgedaan aan een externe partij, zoals Gelders Landschap of Natuurmonumenten. Want de kosten van het onderhoud van zo’n landgoed zijn voor de grondbezitter steeds moeilijker op te brengen. Omdat veel kastelen bewoond zijn, is het aantal van binnen te bezichtigen huizen beperkt. Van buiten bekijken kan soms vanuit de fraaie bij het huis behorende tuin maar meestal is er wel een prachtige (bewegwijzerde) fiets- of wandelroute die over het landgoed voert.

Musea

Musea

In de Achterhoek zijn er meer dan genoeg musea, van spannende geschiedenis tot aan moderne realisme.

Hanzesteden

Hanzesteden

Zutphen & Doesburg zijn twee Achterhoekse Hanzesteden gelegen langs de IJssel. De Hanzesteden staan bekend om hun authentieke sfeer. Oude straatjes waar je heerlijk kunt shoppen, cultuur snuiven tussen de monumentale panden en lekker eten en drinken op één van de vele gezellige pleinen.

Attracties

Attracties

De Achterhoek heeft een breed scala aan attracties. Speelparadijzen tot partyboerderijen en van kartbanen tot aan het klimbos. Zowel voor ouderen als voor kinderen zijn er tal van mogelijkheden om je te vermaken.