Geschiedenis

Ruimzicht was, voordat het huidige hoofdgebouw in 1853 gebouwd werd, een boerenlandhuis met vier kamers, een stal en drie hectare land. Het landhuis Ruimzicht lag op korte afstand van de stad Doetinchem aan de weg naar de Kruisweg. Aan de oostzijde liep de tram naar Zutphen. In 1868 wordt het fraaie landhuis aangekocht door dominee Van Dijk.

Internaat en onderwijs
Het pand werd ingericht als internaat voor begaafde leerlingen van de Latijnse School. Na enige vertimmering namen de zeven oudste kwekelingen hier hun intrek. Op 26 november 1868 werd Ruimzicht feestelijk ingewijd. In 1872 vond een uitbreiding plaats. Door het steeds toenemende aantal kwekelingen bleek Ruimzicht spoedig te klein. In 1885 werd het huis vergroot en ingericht in de huidige vorm. De twee hoekpaviljoens worden bijgebouwd en de achtervleugel verlengd. Tot 1953 diende het huis als internaat. Daarna is het door de gemeente Doetinchem aangekocht en werd het Gemeentelijk Lyceum erin ondergebracht. Villa Ruimzicht met theekoepel en arboretum is in 1999 aangewezen als Rijksmonument.

Arboretum
Dominee Van Dijk hield zich ook intensief bezig met de inrichting van de omgeving. Er kwam een park in landschapsstijl met een educatief aspect. Een groot assortiment bomen uit binnen- en buitenland werd aangepland. Zo ontstond het huidige arboretum met een vijftigtal verschillende soorten bomen, waarvan er inmiddels meerdere meer dan 100 jaar oud zijn.

Rietveld Lyceum
Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd het internaat verplaatst naar Doorn en vestigden zich verschillende scholen in Villa Ruimzicht. In 1971 was de opening van het huidige hoofdgebouw aan de Kruisbergseweg. Het Rietveld Lyceum beschikt over twee unieke gebouwen. Het statige Villa Ruimzicht, dat gebouwd is in de vorige eeuw en het moderne hoofdgebouw dat ontworpen is door Gerrit Thomas Rietveld, dé befaamde Nederlandse meubelmaker en architect.

Hotel Villa Ruimzicht
Het horecaduo Kees Hensen en Dennis Kaal kocht Villa Ruimzicht in 2007 in vervallen staat en renoveerde het tot een eigentijds viersterrenhotel met 42 ruime hotelkamers, restaurants, een kookstudio, een veranda met loungeterras en diverse vergaderruimtes. Uitgangspunt was om het Rijksmonument weer haar oude grandeur terug te geven en om eigentijdse horeca- en kunstconcepten neer te zetten waar Doetinchem trots op is. Modieus, centraal gesitueerd en met een historisch karakter. 


Na een aantal jaren besloot het duo een eigen weg in te slaan. Tot 2019: samen ondernemen bleek toch leuker dan alleen. Bjorn Massop en Mascha Smit voegden zich bij Kees Hensen bij de himgroep en werden daarbij mede eigenaren van Hotel Villa Ruimzicht.